ponedeljek, 16. september 2013

LASTNOSTI KARITEJEVEGA MASLA



DREVO
Karitejevo drevo zraste tudi do 15 m v višino in doseže 1 m premera. Ima zelo debelo lubje z velikimi razpokami. Lubje ga uspešno ščiti pred požari. Drevo je nekoliko čokate oblike, krošnja je elipsaste oblike in močno razvejano, malo spominja na hrast. Listi rastejo v šopkih in so podolgovate oblike. Karite cveti od decembra do marca, cvetovi so zelo dišeči. Barvna paleta cvetov gre od zelene do temno rumene. Cvetovi se pojavijo na koncih vej, katere so v tem obdobju povečini že brez listov. Sadež je jajčaste oblike (5-8 cm dolg in 3-4 cm širok), podoben avokadu, jedro je mesnato, sladko in je užiten. Sadež vsebuje po eno seme (včasih dve) temno rdeče barve 4 cm dolžine, ovit v tanko lupino. Jedro tega semena je mastno in belkaste barve. Ob pravilni obdelavi to jedro postane karitejevo maslo.
Raste v divjih savanah podsaharske Afrike (Senegal, Gambija in Gvineja v Afriki skozi srednji Maliju, severno od Slonokoščene obale, Burkina Faso, severna Gana, Togo in Benin in Nigerijo)  v tropskem podnebju z deževno sezono in dolgim sušnim obdobjem.
Karitejevo drevo ima zelo dolgo življenjsko dobo, ampak ima zelo počasno rast. Prvi sadeži poženejo pri 15-tih letih, pri 25 letih doseže polno produktivnost. Maksimalno rodnost pa doseže med 50 in 100 leti. Povprečna proizvodnja na drevo, med 15 in 20 cilkusi je cca 3-4 kg semen.


MALO ZGODOVINE...ŽENSKE, SKRBNICE SVETEGA DREVESAOBIRANJE SADEŽEVLASTNOSTIDREVO MLADOSTI - TRADICIONALNA UPORABAUPORABA

Večino dostopnih podatkov, ki jih imamo iz Afrike pred 19-tim stoletjem izvirajo iz potopisov velikega popotnika in raziskovalca škota Mungo Park, prvi ki se je povzpel po strugi reke Gambie proti koncu leta 1700, zaradi njega je Evropa spoznala pozitivne učinke karitejevega masla (znanstveno ime Butyrospermum parkii, je karitejevo maslo dobilo njemu v čast ). V svoji knjigi '' Potovanje v Afriko'' opisuje bogastvo in pomen, ki ga je imelo za domorodna ljudstva. Trgovci so na obalo Gambije prinesli dišečo gumo, klicali so ga dobesedno drevesno maslo ali rastlinsko maslo. To maslo se pridobiva iz vrste oreha, z vrelo vodo.
Je podobno običajnemu maslu in ima tudi podobno gostoto. Domačini zelo veliko uporabljajo to maslo, zato je vedno iskano. Domačini so vedno nabirali sadova shea. Drevesa ne sadijo, ampak samo raste v gozdovih. Ko pridobivajo nova kmetijska zemljišča posekajo vsa drevesa, razen dreves shea. To drevo je zelo podobno ameriškemu hrastu, sadeži so podobno španskim oljkam. Sadež posušijo na soncu in prevrejo v vodi, tako pridobijo dragoceno maslo. Pridobljeno maslo lahko stoji eno leto brez soli...je eno glavnih trgovskih dobrin znotraj te regije. Ibn Batouta, sultan Maroka, veleposlanik, zgodovinar in svetovni popotnik, ki je izvedel svojo pot do Malija leta 1352, je naredil zapis predhoden vsem Evropejskim raziskovalcem, v katerem opisuje povezavo med Afriko in karitejevim maslom.
Keritejevo drevo je sveto drevo, katerega se ne sme ne sekati in niti poškodovati. Vas Sahelu živi v ritmu, katerega narekuje karitejevo drevo, saj ženske obirajo in pridelujejo karitejevo maslo. Ta dejavnost blagodejno prispeva k celoletnemu življenje družine, tako za zdravljenje družine, kot tudi za celoletno potrebo po maščobah. Glede na to, da samo ženske lahko s plesom in petjem skrbijo za duhove karitejevega drevesa so one skrbnice tega svetega drevesa. Obirajo, stiskajo, kuhajo in izdelujejo krogle karitejevega masla katerega prodajajo na trgu. Denar, ki izhaja iz teh aktivnosti je samo ženski. Ta denar jim omogoča, da kupijo hrano, obleke in začimbe.
Karitejevo maslo je bilo tradicionalno namenjeno domačo uporabo. Dandanes pomeni vir zaslužka za ženske in posledično družino.
Obiranje poteka od sredine junija do sredine septembra v deževnem obdobju, ko so plodovi zreli in popadajo na tla. Je zelo pomembno, da se pobira samo sadeže, ki so padli na tla in ne tistih, ki so še na drevesu. Sadeži, ki so še na drevesu, niso še dosegli svoje polne zrelosti in posledično ne dajo dovolj karitejevega masla. Med obiranjem sadežev je veliko preventivnih ukrepov, katere morajo upoštevati,  da dosežejo optimalen rezultat: sadeži so dobri če jih ne pustijo preveč časa ležati na tleh, saj v nasprotnem primeru se prične gnitje, manj olja in več kisline v olju, kar pomeni slabšo kvaliteto masla; s sadeži morajo ravnati želo previdno, saj po tem ko jih stisnejo jih lahko zelo hitro napade plesen; po končanem obiranju je potrebno zelo hitro pričeti z obdelavo, saj sušno obdobje, ki sledi deževnemu lahko pokvari semena.
Obiranje in pridelava karitejevega masla je v ekskluzivni domeni žensk v zahodni Afriki od kjer izvira vzdevek “ma delle donne”. Semena so tradicionalno prevažali v velikih košarah, katere so nosile na glavi. Drevesa, ki so bila bolj blizu vasi so najprej obiskali, kar pomeni, da je bilo potrebno prehoditi velike razdalje. V dobrih letih vsaka oseba lahko prenese do 40 košar semena na dan. Kakorkoli potrebujemo veliko kg sadežev, saj 100 kg suhih semen zadostuje za 40 kg masla. 


OBDELAVA
Po klasični metodi so semena ročno prebrana in oprana, stisnjena, prepražena in spremenjena v zmes, katero potopijo v posodo z vrelo vodo. Vsebino večkrat prefiltrirajo tako, da odstranijo vsako nečistost. Pridobljeno maslo je izredno čisto in v barvi medu. Glede na to, da je karitejevo maslo zelo specifična snov in se veliko uporablja v kozmetiki, laboratoriji uporabljajo hitrejši način za pridobivanje karitejevega masla od klasičnega stiskanja in to je s topili. S klasičnem hladnim stiskanjem semen pridobimo izredno čisto karitejevo maslo v umazano beli (slonokoščeni) barvi. Takšen način pridobivanja omogoča, da karitejevo maslo obdrži vse svoje lastnosti. Po drugi strani pa s hladnim stiskanjem ne dobimo vsega masla iz semen, kar maslo dodatno draži. Zaradi visokih stroškov pridobivanja tega dragocenega masla se industrija poslužuje predvsem pridobivanja masla s topili. S takšnim načinom pridobivanja je boljši izkoristek in pridobijo več karitejevega masla. Žal pa na tak način pridobljeno karitejevo maslo izgubi del aktivnih snovi in zato je takšno maslo manj kvalitetno.

LASTNOSTI:
Seme sadja vsebuje približno 50% maščob, bogat pa je z vitamini A, B, E in F, vendar pa je izredno visoka (od 12% do 18%) vsebnost neumiljivih snovi, katere so bistvene za izboljšanje elastičnosti in konsistence kože, tista ki mu podeljuje edinstvene in ''čudežne'' lastnosti. Poleg tega v skladu z lokalno tradicijo tudi povečuje pretok, kar omogoča boljšo presnovo, prezračevanje in obnovo kože. Njegove blažilne, zdravilne, učvrstitvene, za kožo zdravilne, antioksidantne, zaščitne proti soncu, preventivne proti poškodbam in staranju kože botrujejo temu, da ga najdemo kot sestavino veliko negovalnih krem, ki jih dobimo v prodaji. Ampak navadno je % karitejevega masla v teh pripravkih zelo nizek, zato je priporočljiva uporaba čistega karitejevega masla. V Afriki karitejevo drevo imenujejo ''drevo mladosti''. Je drevo ki obdari s sadeži s katerimi se lahko hranimo in se lahko zdravimo. Je drevo, katero ženskam podari večno mladost. Večina karitejevega masla, katerega se dobi na trgu ima zelo specifičen vonj. Da zmanjšajo ta vonj v Afriki maslo segrevajo dalj časa in mu dodajajo vodo ali kokosovo olje tako, da karitejevo maslo zgubi malo kompaktnosti in je lažje za uporabo. Z izparevanjem maslo izgubi malo vonja. Včasih dodajo tudi malo limona, mentola ali parfuma. Trije glavni nameni uporabe so prehrana, kozmetika in zdravstvo. Iz terapevtskega vidika se karitejevo maslo uporablja za masaže proti revmi, ožganinam, bolečinam, zvinom, prask, sončnih in ostalih izpuščajih. Zelo priljubljeno je tudi pri nosečnicah predvsem za preprečitev pojava strij. Samo karitejevo drevo je uporabno tudi za druge stvari in sicer: mleko listov in lubja uporabljajo kot lepilo ali kot osnovo za žvečilne gumije, les, ki je zelo trden pa uporabljajo za izdelovanje raznih predmetov.

UPORABA:
Na videz je maslene oblike, ampak se stopi v stiku s telesno temperaturo. Držimo ga v roki da se omehča v dlani, potem ga lepo razmažemo po telesu. Njegova visoka vpojnost omogoča, da maslo na koži ne pusti masnih madežev. Karitejevo maslo lahko zmehčamo (za lažjo uporabo pri masaži) z dodajanjem različnih olij. Karitejevo maslo segrejemo tako, da ga v stekleni vazi damo v vročo vodo. Pustimo ga na nizkem ognju dokler se ne utekočini in mu dodamo malo olja (mandljevega, konopljinega...itd), dobro ga premešamo in ga pustimo, da se ohladi. Bodite pazljivi, da ne dodate preveč olja saj se potem maslo ne bi strdilo. Duh lahko ''popravimo'' s tem, da mu dodamo malo eteričnega olja, ko je še v tekočem stanju. Ne uporabljajte eteričnega olja agrumov, katero bi lahko pustilo madeže na koži.
Uporaba na obrazu:  koži daje elastičnost, jo vlaži, ščiti celoten obraz in ustnice. Je dragocen naravni kozmetični ''eliksir'' proti gubam in proti staranju obraza in dekolteja, upočasnjuje staranje kože, zmanjšuje gube obstajajo, dokler v mnogih primerih ne izginejo in je sposoben vrniti v zrelo kožo, izredno elastičnost in čvrstost. Uporabno je tudi proti suhim, od vetra, mraza, prahu.. razdraženim nosnicam. Malo karitejevega masla dajte pod vsako nosnico. 
Telo: maslo namažimo po celem telesu, še posebno na bolj občutljivih ali poškodovanih predelih. Koža bo bolj gladka in navlažena občutek sproščenih mišic bo takojšen. Lahko dodamo tudi eno žličko karitejevega masla v toplo kopel, tanek film karitejevega masla se bo položil po celem telesu. Idealno po depilaciji. 
Novorojenčki: namažite kožo novorojenčka da preprečite rdečico, ki nastane pri stiku med plenico in kožo novorojenčka. 
Nosečnice: preprečuje nastanek strij na trebuhu, preprečuje nastanek razpok na dojkah.
Lase:  za revitalizacijo in prestrukturiranje las dajte karitejevo maslo po dolžini lasišča. Glavo ovijte s toplo brisačo tako, da se maslo vpije v lasišče. Ko so lasje suhi namažite konice suhih las z malo karitejevega masla. Pred kopanjem v slani vodi, ščiti lase pred ''dehidracijo''.
Moški: odlično mehča kožo po britju.
Sonce: je odlična zaščita kože proti atmosferskim vplivom kot so mraz, sončni žarki, opekline, veter...
Šport: ogreje mišico, pomaga pri hitrem okrevanju mišic in proti musclefibru. Posebej radi ga imajo profesionalni športniki.


LEGENDE:
Domorodci verjamejo, da drevesa vsebujejo moč in dušo bogov. Veliko ljudi se do dreves obnaša kot do bogov, jih prosi, jim poje, pleše... kot ženska ki ni mogla imeti otrok. Poslušala je nasvet starejše ženske. Rekla ji je naj da karitejeve kroglice v prazno bučo. Sedem večerov zapored je pela pesem buči. Sedmi dan je dvignila pokrov buče in pogledala noter, kjer je našla prelepo belo punčko. Ravno zaradi tega, ker je bila iz masla ni smela na sonce in ni smela delati. Ko je zrasla jo je veliko princev zaprosilo za roko. A le eden je obljubil, da ji ne bo treba nikoli delati. Vse je bilo v redu vse dokler ni princ moral na pot in je ženo pustil v palači z ostalimi ženami. Ostale žene so morale delati tudi zanjo in zato so jo začele žaliti. Tako je tudi ona moral ven na delo ampak, ker je bila iz masla se je zunaj na soncu spet pretopila v karitejevo maslo. Njena duša se je tako vrnila v karitejeva drevesa.


VITELLARIA PARADOXA (Butyrospermum parkii) ali VITELLARIA NILOTICA

Vitelllaria nilotica ima v primerjavi z vitellario paradoxo večjo vsebnost vitaminov in antioksidantov. Raste na težje dostopnih predelih in je kvalitetnejša od vitellarie paradoxe. Zaradi redkosti in večje kvalitete je tudi sama cena izdelka višja. 


Vaš Kotu.si

Klikni za karitejevo maslo iz naše ponudbe